10 Aralık 2010 Cuma

Stajyerlere Tavsiyeler: Bölüm II Gemiye Katılış

Gemiye Katılış
Eğer gemi yurtdışında ise muhtemelen tek gitmezsiniz ama olurda tek olursanız mutlaka havaalanına indiğinizde birileri sizi karşılayacaktır bu konuda panik yapmanıza gerek yok.
Bunun dışında şehirlerarası yol gitmeniz gerektiğinde çoğunlukla bileti siz alırsınız gemiden ayrılacağınız zaman ordino işlenirken kaptana bileti verirseniz şirket bilet paranızı da karşılamış olur son kalan alacağınızla birlikte alabilirsiniz. Ama bu her şirkette farklı işler kimisi biletinize kadar ayırtabilir de.
           Gemiye ilk vardığınızda eğer stajyer olarak ya da zabit sıfatıyla gemiye çıkıyorsanız Lumbar ağzında sizi karşılayan kişiye öncelikle kim olduğunuzu ve sıfatınızı, daha sonra birinci zabit ile görüşmek istediğinizi söylemelisiniz ama eğer Güvertede çalışacak personel olarak gemiye katılırsanız( Usta gemici- gemici vb.), Reisle görüşmek istediğinizi söylemeniz gerekir. Bu kişilerle görüştüğünüz zaman zaten personel ile tek tek tanışacaksınız ve birisi size bütün gemiyi gezdirecektir bu aşamadan sonra kamaranız gösterilir ve kamaranıza yerleşmeniz için yalnız bırakılırsınız. Fazla oyalanmadan kamaranıza yerleşmeniz eğer güverte personeli olarak çalışacaksanız size verilen tulum ve Safety shoes’ları giyerek reis’in yanına çıkmalısınız. Her kamara girişinde genellikle kapı üzerinde role kartı bulunur bu role kartındaki görevleri mutlaka ezberlemelisiniz birinci zabit mutlaka bu görevlerin neler olduğunu soracaktır sormasa bile hayati önem taşımaktadır bilinmesi gerekir. Yine gemiye ilk gittiğinizde öğrenmeniz gerekenlerden biride Geminin DPA’nin kim olduğunu öğrenmektir bu kişinin ismi genelde salonda ve geminin ofisinde duvara asılı halde bulunur. Eğer bulamazsanız reis’e ya da birinci zabite sorabilirsiniz. PSC(port state control) gemiye geldiğinde size geminin DPA’ kim diye sorarsa bu kişinin ismini söyleyebilmeniz gereklidir.
         Gemiye ilk gidişiniz sebebiyle heyecanlı olacaksınız bu çok normaldir, fakat heyecanınızın sizi ezilmiş ve beceriksiz gibi göstermesine izin vermeyin olabildiğince rahat olmaya çalışın. Gemideki ilk izleniminiz çok önemli gemi personeli sizi gerçekten tanıyana kadar ilk izleniminize bakarak size yaklaşımda bulunacaklar.
        Gelelim mutfak ve aşçıbaşı ilişkisine; Gemide en iyi geçinmeniz gereken ve üzmemeniz gereken kişi aşçıbaşıdır, ne olursa olsun aşçıbaşı ile aranızı iyi tutun. Gemide günde 3 öğün yemek çıkar sabah kahvaltısı genelde 7.30-8.00 arasındadır aşağı yukarı yarım saatlik değişimde gösterebilir bilmeniz gereken 8.00de işbaşı yapıldığıdır. Sofraya kesinlikle Sıfır kollu bir t-shirt ya da şortla falan oturmayın, Eliniz yüzünüz temiz olmalı çok zorunlu olmadıkça pis kıyafetlerinizle de sofraya oturmayın. Masada herkesin belli bir yeri vardır oturduğunuz yere dikkat edin. Gerekirse sorun. Öğün yemekleri sonrası bulaşıkları aşçıbaşı yıkar ama ara öğünlerde bir şeyler yer içer ve bulaşık çıkarırsanız mutlaka kendi bulaşığınızı kendiniz yıkamalısınız. 
         Gemide her çöp için ayrı konteynırlar ve çöp kovaları bulunur neyin içine ne atılacağına dikkat edin genelde bunlar renkleriyle sınıflandırılır örneğin; mavi konteynır yiyecek artıkları için kullanılır. Zabit ve diğer personelin yiyip içtiği salonlar ayrıdır. Siz gemideki görevinize göre uygun olan salonda yemek yemelisiniz eğer zabit salonunda yemek yiyorsanız arada bir mutlaka personel salonuna da uğrayıp selamlaşmanız personelle ilişkinizi sıcak tutacaktır. Gemide ki hiyerarşik düzene hiçbir şeye olmadığı kadar dikkat etmeli üstlerinize karşı kesinlikle saygılı davranmalı ve karşı çıkmamalı astlarınıza ise asla yukarıdan bakmamalısınız siz usta gemici iken geminin miçosu sizden daha tecrübeli olduğu için önerilerine fikirlerine önem vermelisiniz fakat bu kesinlikle onu dinlemeniz anlamına gelmez siz emirleri reis’ten alırsınız. Miçodan ya da bir başkasından değil. Eğer geminin miçosu sizden bir şey yapmanızı isterse bunu isteyiş tarzına göre değerlendirip uygulamalısınız eğer ki emrivaki ve ukala bir tavırla söylüyorsa uygun bir dille kendisini uyarmalı ve gerekirse reis’e bildirmelisiniz.              
        Güvertede çalışırken kendi işiniz dışında bir şeyle ilgilenmeyin,  uyanıklık yapıp üstünkörü iş yapmayın özenli ve dikkatli çalışın. Siz bir işi yaptıktan sonra emin olum yaptığınız iş en ince ayrıntısına kadar kontrol edilecektir, siz bunun asla farkına varmazsınız ve bu yaptığınız işler sizin için birer not demektir. Notunuz düşük olursa reis tarafından hiç hoş yorumlara maruz kalmazsınız.  Gemide personele sıfatıyla hitap edin Geminin kaptanına süvari bey, ikinci kaptanına efendi kaptan üçüncü kaptanına yine efendi kaptan telsiz zabitine de telsiz zabitim diye hitap edebilirsiniz ama doğrusu telsiz zabitim olacaktır. Bu şekilde söylerseniz kimse sizi yadırgamaz yine aynı şekilde güverte lostromosuna reis usta gemici gemiciler ve miçolara “isim + usta” diyerek hitap edebilirsiniz. Makine dairesindeki personele ise yağcısına ve silicisine “isim + usta” çarkçıbaşına çarkçıbaşı ve ikinci çarkçıya da çarkçım diye hitap edebilirsiniz.
       Son olarak gemideki zamanlamanıza çok dikkat etmelisiniz yani Sabah kahvaltı saatinde kahvaltı masasında olun birilerinin sizi çağırmasını beklemeyin aynı şekilde diğer öğünlerde veya vardiya değişimlerinde mutlaka size söylenen saatten 5dk önce görev yerinizde veya sofranın başında olun. Orası sizin eviniz ve personel de ailenizmiş gibi düşünün. Bunlara dikkat ederseniz gemideki ilk günlerinizi çok rahat bir şekilde geçirir canınızı sıkacak bir durumla uyarıyla karşılaşmamış olursunuz. Yinede gelebilecek her türlü yoruma hakarete hazırlıklı olan ve bunların sizi olumsuz yönde değil olumlu yönde etkilemesine izin verin, size gemide kimse durduk yere bağırıp çağırmaz genelde reis tarafından iş esnasında bolca haşlanırsınız yaptığınız hatayı tekrar etmediğiniz sürece bu haşlamalar git gide azalacaktır. 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder